Welke verzekeringen heb jij als ondernemer nodig?

08 Mar 2024

Welke verzekeringen heb jij als ondernemer nodig?

Wie voor zichzelf aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer, moet een aantal dingen goed regelen. Ten eerste moet je zorgen dat je bedrijf van de grond komt. Dat houdt in dat je een website maakt waarop potentiële klanten je kunnen vinden dat je vervolgens goed werk levert aan deze partijen zodat ze je kunnen aanraden aan derden. Wat veel ondernemers vergeten, is dat zij ook moeten zorgen dat ze een vangnet hebben op het moment dat het misgaat. Er kan namelijk iets verkeerd gaan tijdens de samenwerking met je klant, maar je kunt ook ziek worden. Dit leidt vaak tot kostenposten en als je die niet kunt dekken, kun je in de problemen komen. Wij laten je daarom zien hoe je dit met verzekeringen kunt regelen.

Durf je verantwoordelijkheden te nemen en verzeker jezelf 

Ondernemen betekent risico’s nemen en dat is voor veel mensen ook een van de fijne kanten van dit werk. Het geeft een boost wanneer je een plan mag bedenken, het kunt uitwerken en ziet dat het lukt. Toch kan er ook iets misgaan. Stel bijvoorbeeld dat je een klussenbedrijf hebt en je wordt ingeschakeld om een groot pand te verbouwen. Je neemt de klus aan, maar wanneer je ijverig aan het werk bent, stoot je per ongeluk een duur beeldscherm om. Het resultaat: duizenden euro’s schade en je opdrachtgever baalt als een stekker. Voor dit soort gevallen kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Univé afsluiten. Deze verzekering is in het leven geroepen om dergelijke vervelende situaties op te vangen. Je kunt deze polis voor je bedrijf afsluiten waardoor het niet uitmaakt of jij de schade aanricht of dat een van je personeelsleden dit gedaan heeft. Je verzekeraar zal je hoe dan ook te hulp schieten. 

Wat als je werk ineens wegvalt en je geen inkomen meer hebt? 

Een ander risico dat je loopt als ondernemer, is dat je ziek wordt en daardoor geen inkomsten meer kunt genereren. Dit is in het bijzonder een risico voor mensen die alleen werken en dus voor iedere euro hard moeten werken. Ziek worden is altijd vervelend, maar helemaal wanneer dit betekent dat je de huur of je hypotheek niet meer kunt betalen. Zorg er daarom voor dat je maatregelen treft. Je kunt je aansluiten bij een broodfonds. Dit is een fonds waar je met een aantal mensen maandelijks geld inlegt. Wordt iemand ziek, dan kan deze het geld uit het fonds gebruiken om alsnog te voorzien in zijn levensonderhoud. Echter, een broodfonds is vaak maar voor een bepaalde periode en kan niet langdurig gebruikt worden. In dat geval kun je een AOV afsluiten waarover we je meer zullen vertellen. 

Sluit een AOV af om risico’s op lange termijn af te wenden 

Sommige beroepen brengen een risico op arbeidsongeschiktheid met zich mee. In dat geval is het verstandig om een goede AOV af te sluiten. Met dit pakket kun je namelijk voor de rest van je leven een uitkering krijgen. Dat kan een hoop problemen voorkomen en we raden je daarom aan om te kijken wat voor jou een goede oplossing is. Ziek worden heb je niet in de hand, maar je kunt wel alvast de juiste stappen zetten om de schade te beperken. Mocht je ziek worden, dan kun je je volledig op je herstel richten en hoef je je geen zorgen te maken over de vraag of je genoeg geld binnen krijgt om het einde van de maand te halen. Kijk even op de site van je verzekeraar om je polis vandaag nog samen te stellen en af te sluiten. Je zult zien dat het met een paar klikken op je muis geregeld is.