'S Werelds grootste chipmaker TSMC mist verkoopprognoses omdat de vraag afneemt

10 Jan 2023

'S Werelds grootste chipmaker TSMC mist verkoopprognoses omdat de vraag afneemt

(Bloomberg) -- Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. noteerde voor het eerst in twee jaar een gemiste kwartaalomzet, wat aangeeft dat de wereldwijde daling van de vraag naar elektronica de chipgigant begint in te halen.

Meest gelezen van Bloomberg

US Safety Agency overweegt verbod op gasfornuizen te midden van gezondheidsangst

Huurwoningen zijn plotseling op weg naar een harde landing

Goldman schrapt deze week ongeveer 3.200 banen na kostenanalyse

Aandelen geven het op, stijgen boven key mark na Fedspeak: Markets Wrap

Commodityschip op weg naar inspectie na ongeluk in Suezkanaal

Het tekort suggereert dat zelfs TSMC, met zijn technologie- en schaalvoordelen, niet kan ontsnappen aan een wereldwijde vertraging van de uitgaven van consumenten die worden getroffen door stijgende rentetarieven en versnellende inflatie. 's Werelds grootste contractfabrikant van chips verlaagde vorig jaar zijn investeringsplannen met ongeveer 10% tot $ 36 miljard en sommige analisten hebben gewaarschuwd dat het de uitbreidingsuitgaven in 2023 verder kan uitstellen.

TSMC, de exclusieve leverancier van Apple Inc.'s Silicon-chips voor iPhones en Macs, is mogelijk ook getroffen door problemen bij de assemblageactiviteiten van de Amerikaanse technologiegigant in China. Apple zag zich gedwongen om de productieramingen te verlagen nadat de COVID-gerelateerde chaos in een fabriek in Zhengzhou kwetsbaarheden in de toeleveringsketen van het bedrijf aan het licht had gebracht.

De omzet in het vierde kwartaal van TSMC steeg met 43% tot NT$625,5 miljard ($20,6 miljard), volgens berekeningen van Bloomberg op basis van maandelijkse cijfers gerapporteerd door TSMC. Dat miste de NT $ 636 miljard die gemiddeld door analisten was voorspeld. TSMC zei dat de omzet in december met 24% is gestegen tot NT $ 192,6 miljard.

De aandelen van het in Hsinchu gevestigde TSMC, het meest waardevolle bedrijf van Taiwan, daalden vorig jaar met 27% – na een verdubbeling tijdens de pandemie – en zijn dit jaar met ongeveer 8% gestegen. Door de wereldwijde economische vertraging is de vraag van consumenten naar veel producten waarin TSMC-chips worden gebruikt, afgenomen, maar het bedrijf en zijn klanten verwachten nog steeds dat de langetermijntrend in de vraag naar elektronica zal blijven stijgen.

Vorige maand begon TSMC met de massaproductie van chips van de volgende generatie en verhoogde het zijn investering in de Amerikaanse staat Arizona tot $40 miljard.

Verhaal gaat verder

Biden sluit zich aan bij Tim Cook om TSMC's $ 40 miljard US Chip Venture te begroeten

TSMC staat onder druk om de geografische spreiding van zijn geavanceerde chipproductie te diversifiëren en werkt samen met regeringen zoals de VS en Japan aan het ontwikkelen van een meer mondiale voetafdruk. Wereldwijde beleidsmakers en klanten worden steeds wantrouwender over hun technologische afhankelijkheid van een eiland dat Peking dreigt binnen te vallen en hebben TSMC ertoe aangezet om een ​​deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen.

Meest gelezen van Bloomberg Businessweek

Agressieve chipstrategie van Amerika dwingt China tot een hoek

De wereldwijde liefdesaffaire met Japanse auto's verzuurt

Wie is eigenaar van de inhoud die AI maakt?

De Poolse verkiezingen bieden een uitweg uit het isolement van de EU

Silicon Valley kan niet stoppen met zijn obsessie met pizzarobots

©2023 Bloomberg L.P.