Oktober CPI kan de zaak bevestigen voor een eindpercentage van meer dan 5%: wat u deze week moet weten

08 Nov 2022

Oktober CPI kan de zaak bevestigen voor een eindpercentage van meer dan 5%: wat u deze week moet weten

Een nieuwe inflatiemeting door de overheid en tussentijdse verkiezingen in de VS zijn de meest verwachte gebeurtenissen deze week op de radar van Wall Street, terwijl beleggers het laatste rentebesluit van de Fed blijven verwerken.

Donderdagochtend brengen handelaren de nauwlettende consumentenprijsindex (CPI) voor oktober. Economen ondervraagd door Bloomberg zien de CPI op jaarbasis op 7,9% voor de maand, een matiging ten opzichte van de jaar-op-jaar stijging van september van 8,2%. De kern-CPI, die de vluchtige voedings- en energiecomponenten van de maatregel weghaalt, zal naar verwachting uitkomen op 6,5%, weinig veranderd ten opzichte van 6,6% vorige maand.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

Aandelen kunnen ondertussen ook hun voorbeeld volgen van de tussentijdse verkiezingsuitslag van dit jaar op dinsdag. Alle drie de belangrijkste indexen sloten vrijdag hoger, maar lager voor de week na de werkgelegenheidsgegevens van oktober, een stroom van ondermaatse winstrapporten en een nieuwe supergrote renteverhoging van de Federal Reserve, die gepaard ging met beweringen dat er nog meer verhogingen in het verschiet liggen.

In de vijf dagen eindigend op vrijdag daalde de Dow Jones Industrial Average met 1,5%, de S&P 500 met 3,3% en de Nasdaq Composite 5,7% - de slechtste wekelijkse prestatie van de technologie-zware index sinds januari als mega-caps Apple (AAPL) , Amazon.com (AMZN) en Alphabet (GOOGL) verloren elk meer dan 10% nadat de financiële instellingen in het derde kwartaal Wall Street teleurstelden.

De Amerikaanse economie voegde in oktober 261.000 banen toe, een ander robuust personeelsbestand dat wordt gezien als een bevestiging voor beleidsmakers dat de arbeidsomstandigheden een verdere stijging van de belangrijkste rentevoet van de Fed kunnen doorstaan ​​om de historische inflatie te bestrijden. De centrale bank heeft woensdag een vierde opeenvolgende renteverhoging van 75 basispunten doorgevoerd, terwijl ze hintte op een langzamer tempo van wandelen, maar een hogere uiteindelijke eindrente.

Beleggers hoopten op signalen van de centrale bank over een mogelijke versoepeling van de monetaire plannen, die als wind in de rug zouden dienen voor de belangrijkste indices nadat ze vorige maand hoger sloten vanwege de verwachtingen van een beleidsspil. Maar Powell verzette zich tegen het idee dat een verschuiving in het pad van de Fed op handen is, met inflatie en loonlijsten die nog steeds hoog zijn.

Verhaal gaat verder

"Het herstellen van prijsstabiliteit zal waarschijnlijk enige tijd een restrictief beleid vereisen", zei hij in voorbereide opmerkingen na de beleidsaankondiging van woensdag. "Recente inflatiegegevens zijn opnieuw hoger dan verwacht."

Jerome Powell, voorzitter van de raad van bestuur van de Federal Reserve, houdt op 2 november 2022 een persconferentie in Washington, VS. De "langzamere maar hogere" berichten van woensdag van Powell - en de CPI van oktober van deze week kunnen de herziene voorspellingen bevestigen, terwijl ze beleggers aanwijzingen geven over de omvang van de stijging van december.

Goldman Sachs was de eerste van de grote banken in de dagen voorafgaand aan de FOMC-vergadering van november om te waarschuwen dat de rente in maart 2023 tot 5% zou kunnen stijgen.

TD Securities verhoogde zijn voorspelling van de eindrente van een bandbreedte van 4,75%-5,00% naar 5,25%-5,50% en ziet een stijging van 50 basispunten op de volgende vergadering van 13-14 december. BNP Paribas verwacht volgende maand een vijfde stijging van 75 basispunten en een terminal fed funds-niveau van 5,25% in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Na het banenrapport van vrijdag hebben economen bij Bank of America hun prognoses naar boven bijgesteld naar een eindpercentage van 5,0-5,25% van 4,75-5,0% en zeiden dat de instelling voor december een stijging van 0,50% verwacht.

"We denken dat de risico's voor ons herziene FOMC-rentepad aan de positieve kant blijven liggen en dat de komende afdrukken op de CPI-inflatie en het werkgelegenheidsrapport van november zwaar zullen wegen op het kortetermijnpad voor het Fed-beleid", zeiden strategen onder leiding van Michael Gapen in een notitie van vrijdag.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

Op dinsdag stemt Wall Street af om te zien welke partij de wetgevende macht van de regering en verschillende gouverneurszetels controleert in wat de eerste tussentijdse verkiezingen sinds 2006 zou kunnen zijn, waar de meerderheidspartij in het Huis en de Senaat - Democraten, in dit geval — hun grip op de controle verliezen.

Verkiezingen hebben over het algemeen op korte termijn voor volatiliteit op de markt gezorgd, maar relatief kalm in de drie maanden die volgen, schreven Abhishek Gupta en Román Mendoza van MSCI Research in een recente notitie.

"Door zich te concentreren op tussentijdse verkiezingen, heeft de bredere Amerikaanse aandelenmarkt historisch gezien gemiddeld positief gereageerd op het vermogen van de regerende politieke partij om haar positie in beide kamers van het Congres te behouden", schreven ze. "Een flip in de controle heeft geleid tot onzekerheid over het vermogen van de partij van de president om rekeningen goed te keuren en regelgeving te beïnvloeden, wat heeft geleid tot een grotere volatiliteit op relatieve basis."

Mensen wonen een campagne bij ter ondersteuning van de Democratische Amerikaanse senatorenkandidaat John Fetterman en de Democratische kandidaat voor de gouverneur van Pennsylvania, Josh Shapiro, in Philadelphia, Pennsylvania, V.S., 5 november 2022. REUTERS/Hannah Beier

Wat het bedrijfsleven betreft, gaat het winstseizoen door doorgaan naar zijn laatste stuk. Van de 85% S&P 500-bedrijven die tot nu toe daadwerkelijke resultaten voor het derde kwartaal hebben gerapporteerd, rapporteerde 70% een winst per aandeel boven de schattingen, onder het 5-jaargemiddelde van 77% en het 10-jarig gemiddelde van 73%, per aandeel. FactSet-onderzoek. En van degenen met cijfers die boven verwachting lagen, was de gemiddelde slag slechts 1,9% hoger dan voorspeld, fors lager dan het 5-jarig gemiddelde van 8,7% en het 10-jarig gemiddelde van 6,5%.

Als de 1,9% het laatste percentage is dat voor het kwartaal is verslagen, zal dit het op een na laagste verrassingsgemiddelde zijn voor bedrijven in de index in de afgelopen negen jaar.

De headliners van deze week zijn onder meer Activision Blizzard (ATVI), BioNTech (BNTX), Lyft (LYFT), Walt Disney (DIS) en Rivian Automotive (RIVN).

Economische kalender

Maandag: Consumentenkrediet, september ($30.000 miljard, $32.241 miljard)

Dinsdag: NFIB Small Business Optimism, oktober (91,3 verwacht, 92,1 in voorgaande maand)

Woensdag: MBA-hypotheekaanvragen, week eindigend op 4 november (-0,8% tijdens voorgaande week); Groothandelsverkopen, maand-op-maand, september (0,4% verwacht, 0,1% tijdens voorgaande maand); Groothandelsvoorraden, maand-op-maand, september Finale (0,8% verwacht, 0,8% tijdens voorgaande maand)

Donderdag: consumentenprijsindex, maand-op-maand, oktober (0,6% verwacht, 0,4% tijdens voorgaande maand); CPI exclusief voedsel en energie, maand-op-maand, oktober (0,5% verwacht, 0,6% tijdens voorgaande maand); Consumentenprijsindex, jaar-op-jaar, oktober (7,9% verwacht, 8,2% tijdens voorgaande maand); CPI exclusief voedsel en energie, jaar-op-jaar, oktober (6,5% verwacht, 6,6% tijdens voorgaande maand); CPI Index NSA, oktober (298.572 verwacht, 296.808 tijdens voorgaande maand); CPI Core Index SA, oktober (300.094 verwacht, 298.660 tijdens voorgaande maand); Reële gemiddelde uurinkomsten, jaar-op-jaar, oktober (-3,0% tijdens voorgaande maand); Reële gemiddelde weekinkomsten, jaar-op-jaar, oktober (-3,8% tijdens voorgaande maand); Eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen, week eindigend op 5 november (220.000 verwacht, 217.000 tijdens voorgaande week); Voortdurende claims, week eindigend op 29 oktober (1.500 miljoen verwacht, 1.485 tijdens voorgaande week); Maandelijks begrotingsoverzicht, oktober (-$95,0 miljard verwacht, -429,7 miljard dollar tijdens de voorgaande maand)

Vrijdag: consumentensentiment van de Universiteit van Michigan, voorlopige november (59,5 verwacht, 59,9 tijdens de voorgaande maand); U. of Mich. Huidige omstandigheden, voorlopige november (63,4 verwacht, 65,6 tijdens de voorgaande maand); Verwachtingen U. of Mich., Voorlopige november (54,5 verwacht, 56,2 tijdens de voorgaande maand); U. of Mich. 1 jaar inflatie, november voorlopig (5,1% verwacht, 5,0% tijdens voorgaande maand); U. of Mich. 5-10 jaar inflatie, november voorlopig (2,9% verwacht, 2,9% tijdens voorgaande maand)

Inkomstenkalender

Maandag: Activision Blizzard (ATVI), BioNTech (BNTX), Choice Hotels (CHH), Groupon (GRPN), Lyft (LYFT), Mosaic (MOS), Plantir Technologies (PLTR), Take-Two Interactive Software (TTWO ), TripAdvisor (TRIP)

Dinsdag: Affirm (AFRM), Allbirds (BIRD), AMC Entertainment (AMC), Constellation Energy (CEG), Coty (COTY), DuPont (DD), GoodRX (GDRX), Limonade (LMD), Lordstown Motors ( RIDE), Lucid Group (LCID), News Corp. (NWSA), Norwegian Cruise Line (NCLH), Novavax (NVAX), Occidental Petroleum (OXY), Planet Fitness (PLNT), Upstart (UPST), Walt Disney (DIS) , Wynn Resorts (WYNN)

Woensdag: AppLovin (APP), Beyond Meat (BYND), Bumble (BMBL), Canopy Growth (CGC), Hilton Grand Vacations (HGV), iRobot (IRBT), Rivian Automotive (RIVN), Roblox (RBLX), SeaWorld Entertainment (SEAS), Starwood Property Trust (STWD), Signify Health (SGFY), Unity Software (U), Wendy's (WEN), ZipRecruiter (ZIP)

Donderdag: AstraZeneca (AZN), Brookfield Asset Management (BAM), Compass (COMP), Dillard's (DDS), Honest Company (HNST), LegalZoom.com (LZ), Nio (NIO), Poshmark (POSH), Ralph Lauren (RL), Six Flags (SIX), Tapestry (TPR), Toast (TOST), Utz Brands (UTZ), Warby Parker (WRBY), WeWork (WE)

Vrijdag: Spectrum Brands (SPB)

Alexandra Semenova is een verslaggever voor Yahoo Finance. Volg haar op Twitter @alexandraandnyc

Klik hier voor de nieuwste trending aandelenkoersen van het Yahoo Finance-platform

Klik hier voor het laatste beursnieuws en diepgaande analyses, inclusief gebeurtenissen die aandelen verplaatsen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube