Is zakelijk rijden goedkoper?

04 Jan 2023

Is zakelijk rijden goedkoper?

Als ondernemer ben je wellicht op zoek naar manieren om kosten te besparen. Een manier om dit te doen, is door zakelijk te rijden. Maar is zakelijk rijden echt goedkoper dan particulier rijden? In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de kosten van zakelijk rijden en geven we tips voor het verminderen van deze kosten.

Kosten van zakelijk rijden

De kosten van zakelijk rijden zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De aanschafprijs van de auto: de aanschafprijs van de auto is een belangrijke factor die van invloed is op de kosten van zakelijk rijden. Hoe duurder de auto, hoe hoger de kosten zullen zijn.

  • De bijkomende kosten: naast de aanschafprijs van de auto, zijn er ook bijkomende kosten, zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud.

Die kosten kunnen ook van invloed zijn op de totale kosten van zakelijk rijden. Zo kan een auto met een hoge wegenbelasting of een dure verzekering duurder zijn om zakelijk te rijden dan een auto met lagere bijkomende kosten.

  • Het gebruik van de auto: ook het gebruik van de auto kan van invloed zijn op de kosten van zakelijk rijden. Zo kan het zijn dat je de auto vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden, wat kan leiden tot hogere kosten voor brandstof, onderhoud en eventuele reparaties.

Zakelijk rijden vs particulier rijden

Maar hoe zit het dan met de kosten van zakelijk rijden in vergelijking met particulier rijden? In sommige gevallen kan zakelijk rijden goedkoper zijn dan particulier rijden. Zo kun je bijvoorbeeld de bijkomende kosten van zakelijk rijden, zoals wegenbelasting en verzekering, opvoeren als ondernemerskosten. Dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen en dat de kosten van zakelijk rijden dus lager uitvallen.

Daarnaast kan het ook voordelig zijn om zakelijk te rijden als je de auto vaak gebruikt voor zakelijke doeleinden. Zo kun je de brandstofkosten en andere kosten die gemaakt worden tijdens zakelijke ritten opvoeren als ondernemerskosten. Dit kan ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen en dat de kosten van zakelijk rijden dus lager uitvallen.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat particulier rijden goedkoper is dan zakelijk rijden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de auto nauwelijks gebruikt voor zakelijke doeleinden of als je de bijkomende kosten van zakelijk rijden niet kunt opvoeren als ondernemerskosten.

Tips voor het verminderen van de kosten van zakelijk rijden

Als je wilt profiteren van de voordelen van zakelijk rijden, maar je wilt wel de kosten zo laag mogelijk houden, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een auto met lage bijkomende kosten, zoals lage wegenbelasting en een goedkope verzekering.

Daarnaast kun je ook kiezen voor een auto met een zuinige brandstofmotor, zodat je minder geld hoeft uit te geven aan brandstof. Ook kun je overwegen om de auto te leasen in plaats van te kopen, zodat je geen grote investering hoeft te doen en ook niet hoeft te zorgen voor onderhoudskosten en reparaties.

Verder kun je ook proberen om zoveel mogelijk zakelijke ritten te combineren, zodat je minder tijd en brandstof hoeft te besteden aan heen-en-weer rijden. Ook kun je overwegen om de auto te delen met andere medewerkers, zodat je de kosten kunt verdelen.

Tot slot kun je ook kiezen voor een autoverzekering die is afgestemd op je specifieke zakelijke behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een verzekering die alleen dekking geeft voor zakelijke ritten, in plaats van een verzekering die ook dekking geeft voor particulier gebruik. Zo betaal je alleen voor de dekking die je daadwerkelijk nodig hebt.

Conclusie

Of zakelijk rijden goedkoper is dan particulier rijden, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs van de auto, de bijkomende kosten en het gebruik van de auto. In sommige gevallen kan zakelijk rijden voordeliger zijn, terwijl het in andere gevallen juist duurder kan zijn. Door de kosten van zakelijk rijden te vergelijken met de kosten van particulier rijden en door gebruik te maken van de tips in dit artikel, kun je een weloverwogen beslissing maken die aansluit bij je specifieke behoeften.