De aandelenmarkt 'is dit jaar gebarsten', zegt de strateeg, en er zijn 2 dingen om naar te kijken voor de volgende

08 Nov 2022

De aandelenmarkt 'is dit jaar gebarsten', zegt de strateeg, en er zijn 2 dingen om naar te kijken voor de volgende

Terwijl een economische vertraging op de winst drukt, herleven bedrijven de slogan 'vertrouw op het proces' die populair werd gemaakt door de Philadelphia 76ers in het post-Iverson-tijdperk.

Markten van hun kant zijn al begonnen met het inprijzen van de risico's van een recessie, waarbij de S&P 500 en Nasdaq dit jaar in dalende markten terechtkwamen - respectievelijk een daling van 20% en 32% in het jaar tot nu toe - terwijl de Dow meer is gedaald dan 9%.

"De markt gaat eerst, dus de markt is dit jaar gebarsten", vertelde Liz Young, hoofd investeringsstrategie bij SoFi, aan Yahoo Finance Live (video hierboven). "De markt heeft ons zijn pessimisme getoond. Het heeft ons zijn reactie op de micro-omgeving getoond."

De achteruitgang van de markt is grotendeels afhankelijk van de agressieve verhoging van de rente door de Federal Reserve, en daarmee het vertragen van de economie, vanwege de decennialange hoge inflatie: Fed-voorzitter Powell erkende onlangs het risico dat de economie in een recessie zou storten, maar zei dat het "zeer voorbarig" zou zijn om de renteverhogingen op dit moment te onderbreken.

"Totdat we opeenvolgende maanden van inflatie op een zinvolle manier zien dalen, verwacht ik dat ze zullen blijven stijgen en blijven verkrappen", zei Young. "Ik denk dat ze zich best op hun gemak voelen met het misschien een beetje te ver aanscherpen, en dan later proberen om vergiffenis te vragen aan de markten met de tools die ze moeten stimuleren."

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

In de tussentijd stelde Young voor dat beleggers letten op twee andere tekenen dat de conjunctuurcyclus omslaat.

Inkomstenkrimp

Een ingrijpende daling van de inkomsten zou volgens Young de volgende schoen kunnen zijn. De markt heeft sinds het begin van de coronaviruspandemie geen golf van neerwaartse bijstellingen gezien in zijn winstramingen.

"Ik denk dat het deel ervan dat nog niet helemaal is ingeprijsd, de inkrimping van de inkomsten is", zei ze.

In een notitie van 4 november verlaagde Goldman Sachs zijn winstdoelstelling voor de S&P 500 voor de rest van het jaar en tot en met 2024. De bank ziet de winst voor 2022 nu uitkomen op $ 224, een daling van $ 226. Bovendien hebben strategen van het bedrijf hun winstverwachtingen voor 2023 verlaagd naar $ 224 ($ 234 voorheen) en naar $ 237 in 2024 (was $ 243).

Verhaal gaat verder Deze afbeelding is gemaakt door Yahoo Finance met behulp van de Dall-E AI-afbeeldingsgenerator. (OpenAI)

Young voegde eraan toe dat als de VS in een recessie zouden belanden, ze een winstdaling van 10% tot 15% zou verwachten. Tegelijkertijd merkte ze op dat haperende winsten per sector zouden verschillen als gevolg van inflatie.

"De goedereninflatie zal waarschijnlijk veel sneller dalen en tot een beter beheersbaar niveau dalen dan de diensteninflatie, die meestal plakkeriger is en zaken als huur omvat, en bedrijven hebben ook te maken met een plakkerige looninflatie," zei Young. "Dus de sectoren die goederenintensief zijn en kunnen profiteren van de dalende goedereninflatie en de dalende grondstofprijzen, zullen het waarschijnlijk beter doen en misschien niet zo'n grote winsthit."

Economische wiebel

Het werkloosheidspercentage in de VS schommelt momenteel rond het dieptepunt van 50 jaar en de Fed ziet over het algemeen een oververhitte arbeidsmarkt met een vraag naar werknemers die groter is dan het aanbod van arbeidsmarktdeelnemers.

Maar dat kan veranderen als de Fed de rente blijft verhogen.

"Het laatste stukje van de puzzel is dat de economie hapert, en je ziet echte gegevens in de economie, de arbeidsmarkt, de inflatie daalt, dat de zaken daadwerkelijk krimpen", zei Young.

Het lichtpuntje voor beleggers zou zijn dat tegen de tijd dat de economische gegevens tegenvallen, de aandelenmarkt zich mogelijk al in herstelmodus bevindt, aangezien aandelen de neiging hebben om ruim voor het einde van een recessie een bodem te bereiken.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Update uw instellingen hier om het te zien.

Volgens historische gegevens van JPMorgan ziet de S&P 500 gemiddeld drie maanden na het begin van een recessie een bodem en bereikt hij een cyclisch dieptepunt 10 maanden voor het einde van een recessie.

"Een recessie is op dit moment vrij waarschijnlijk - betekent niet dat het slecht moet zijn, betekent niet dat het armageddon moet zijn," zei Young. "Recessies resetten de conjunctuur, en dat zou in deze omgeving positief kunnen zijn."

Bradley Smith is een anker bij Yahoo Finance. Volg hem op Twitter @thebradsmith.

Klik hier voor het laatste beursnieuws en diepgaande analyses, inclusief gebeurtenissen die aandelen verplaatsen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube