Beleggers verlaten geldmarktfondsen en komen hier massaal op toe, maar zou u dat moeten doen?

08 Nov 2022

Beleggers verlaten geldmarktfondsen en komen hier massaal op toe, maar zou u dat moeten doen?

Het was een vreemde berenmarkt.

Gewoonlijk zoeken beleggers tijdens marktdalingen en volatiliteit veilige plaatsen om hun geld te stallen. Op het gebied van beleggen is dit zowel een reactie op als een oorzaak van problemen op de aandelenmarkt. Naarmate aandelen beginnen te dalen, halen beleggers hun geld uit aandelen en stoppen het in stabielere activa. Dit leidt met name tot toenemende investeringen in geldmarktfondsen en obligaties. Naarmate beleggers hun geld uit aandelen halen, dalen de aandelenkoersen, waardoor een feedbacklus ontstaat die meestal aanhoudt totdat beleggers besluiten dat de kansen opwegen tegen de risico's.

Dit is een al lang bestaand patroon. In feite kunnen studenten van de marktgeschiedenis de waarde van geldmarktfondsen alleen vergelijken met de S&P 500. Wat ze zullen vinden is een redelijk nette asymmetrie. Of het nu in 1998, 2002 of 2008 was, om maar een paar voorbeelden te noemen, geldmarktfondsen zijn contracyclisch gegroeid ten opzichte van de S&P 500.

Met een grote recente uitzondering. Beleggers lijken nu geld vanuit geldmarktfondsen in aandelen te pompen.

Voor hulp bij het strategisch spelen van deze specifieke markt, kunt u overwegen om als financieel adviseur aan de slag te gaan.

Geld van geldmarktrekeningen naar de aandelenmarkt verplaatsen

Zoals Morningstar meldt, "vertonen beleggers geen tekenen van redding uit de markten." Ze gaan zelfs nog een stap verder.

"In de loop van dit jaar is er geld uit geldmarktfondsen gehaald en blijven beleggers geld aan het werk zetten in aandelenfondsen, terwijl obligatiefondsen uitstromen", meldt Morningstar. "Beleggers [parkeren] geen contant geld in geldmarktfondsen zoals ze deden in andere volatiele periodes."

In maart 2020 stopten beleggers bijvoorbeeld 686 miljard dollar in geldmarktfondsen, aldus Morningstar. Dit jaar daarentegen haalden ze bijna $200 miljard uit geldmarktfondsen.

In de loop van 2022 hebben beleggers gestaag contant geld uit geldmarktfondsen gehaald en in aandelenfondsen gestopt, wat een hoge liquiditeit heeft aangewakkerd. De gemiddelde kaspositie van een aandelenfonds was hoger dan ooit in het afgelopen decennium. Volgens Morningstar hebben beleggers alleen al in het derde kwartaal van 2022 bijna $ 3,1 miljard aan aandelenportefeuilles toegevoegd.

Verhaal gaat verder

Dit is een sterk stijgende positie tijdens een verder zeer onrustig jaar. In de loop van 2022 verloor de S&P 500 meer dan een vijfde van zijn waarde, van ongeveer 4.700 punten begin januari tot 3.600 punten begin oktober. Dus wat is hier precies aan de hand?

Waarom stromen er fondsen naar aandelen?

Een beste gok is een oefening die 'herbalanceren' wordt genoemd.

Zoals Morningstar in zijn rapport opmerkt: "de instroom in Amerikaanse aandelenfondsen ligt op schema om ver onder 2021 te blijven." Beleggers verplaatsen hun geld nog niet volledig naar de aandelenmarkt, zoals blijkt uit de aanhoudende zwakte. In plaats daarvan zouden ze hun geld eenvoudigweg kunnen herverdelen voor een meer evenwichtige aanpak. De investeringen in geldmarktfondsen stegen gestaag tot 2021 en zijn gedaald in 2022, waarbij beleggers een groot deel van dat geld terugvloeiden naar aandelenfondsen. De onderzoekers van Morningstar suggereren dat dit een weerspiegeling kan zijn van 'routinematige herbalancering', aangezien beleggers zich aan hun langetermijnplannen houden.

In dat geval zou dit een natuurlijke investeringscyclus zijn. Beleggers steken in 2021 meer geld in veilige activa zoals geldmarktfondsen en obligaties, en schuiven nu wat geld terug naar aandelen om de mix van activa die ze willen aanhouden te weerspiegelen. In dat geval is dit hoogstwaarschijnlijk het gedrag van langetermijnbeleggers die overstappen op aandelen op basis van hoe zij verwachten dat de aandelenmarkt de komende jaren zal presteren, niet noodzakelijkerwijs de komende maanden.

Voor individuele beleggers is het de vraag of ze dit voorbeeld moeten volgen.

Tijdens een onrustige aandelenmarkt, zoals nu, volgt beleggingsadvies twee belangrijke denkrichtingen.

Zoek eerst veilige activa. Marktvolatiliteit betekent dat u niet weet wat u kunt verwachten. Alles kan in waarde fluctueren, waardoor uw geld in gevaar komt. Net zo belangrijk is dat de markt mogelijk een fundamentele herwaardering ondergaat, wat betekent dat activa zich op nieuwe, lagere waarden kunnen vestigen zodra de stabiliteit weer is hersteld. Daarom moet u tijdens een volatiele markt de neiging hebben om te beleggen in stabiele en op krediet gebaseerde activa zoals obligaties, geldmarktfondsen en bankproducten. Dit geeft u een beter rendement dan een eenvoudige spaarrekening, terwijl u de onzekerheid over het eigen vermogen kunt afwachten.

Ten tweede, als alternatief, investeer terwijl de markt aan het dalen is. Zoals Warren Buffet graag zegt, koop wanneer iedereen verkoopt en verkoop wanneer iedereen koopt. Tijdens een bearmarkt vertegenwoordigen aandelenkoersen een systematisch risico, wat betekent dat de prijzen dalen omdat de markt als geheel lijdt. Dit geeft u de mogelijkheid om ondergewaardeerde activa te kopen terwijl ze worden verkocht met een op de markt gebaseerde korting, en die activa vervolgens vast te houden zodra hun fundamentele waarde opnieuw begint te gelden. Dit geeft u een veel sterkere kans op groei dan u kunt bereiken door activa te kopen tijdens een sterke markt wanneer de prijzen hoog zijn.

Als u de eerste denkrichting volgt, zou u uw geld momenteel uit aandelenfondsen en op krediet gebaseerde producten zoals geldmarktfondsen en obligaties moeten hebben. Als u de tweede denkrichting volgt, had u de afgelopen twee kwartalen moeten besteden aan het verplaatsen van geld van die activa naar aandelen om te profiteren van dalende prijzen.

Hier komt herbalancering om de hoek kijken. Er is geen onfeilbare manier om van tevoren te zeggen welke benadering de juiste is tijdens een bearmarkt. Mogelijk hebt u in maart 2022 zwaar geïnvesteerd, om de markt in de maanden daarna nog meer waarde te zien verliezen. Aan de andere kant hebben beleggers die in maart 2020 fors hebben geïnvesteerd, hun geld bijna verdubbeld.

Denk aan de lange termijn

De beste manier om vooruit te komen is meestal om een ​​plan te maken en je eraan te houden. Als uw beleggingsstrategie een zwaardere mix van aandelen vereist dan u momenteel aanhoudt, kan het verstandig zijn om uw portefeuille te herbalanceren, weg van contant geld en krediet en terug naar aandelen. Beleggers die nog jaren voor de boeg hebben, zullen de tijd hebben om te herstellen van de huidige volatiliteit. Beleggers die hun geld eerder nodig hebben, hebben waarschijnlijk een strategie die om precies die reden vraagt ​​om minder aandelen.

Dit is de benadering die de markten lijken te volgen. Ondanks sterke aandelenkoersen in 2021 wonnen geldmarktfondsen aan waarde. Nu lijken beleggers hun portefeuilles opnieuw in evenwicht te brengen in de richting van activamixen voor de lange termijn. Dat is vaak het beste advies dat iemand je kan geven: als het om je geld gaat, maak dan een langetermijnplan en houd je eraan.

Waar het om gaat

Na een verrassende groei tijdens de bullmarkt van 2021, hebben geldmarktfondsen waarde verloren in de neergang van 2022. In plaats daarvan lijken beleggers hun portefeuilles opnieuw in evenwicht te brengen in de richting van aandelen.

Tips voor beleggen 

We hebben de term 'geldmarktfonds' veel gebruikt in dit stuk, maar als je bent zoals de meeste particuliere beleggers, weet je misschien niet wat dat betekent. Laten we het voor je uitpakken.

Dus, wat moet je doen? Ons advies is om advies in te winnen. Met de matchingtool van SmartAsset vindt u een financiële professional bij u in de buurt om strategie, uitvoering en nog veel meer te bespreken. Wij kunnen u iets leren over de markt, maar zij kunnen u helpen deze te gebruiken. Zoek nu gratis een financieel adviseur.

Fotocredit: ©iStock.com/kate_sept2004, ©iStock.com/metamorworks

Het bericht Beleggers stappen uit geldmarktfondsen en gaan over op aandelen — zou u dat ook moeten doen? verscheen eerst op SmartAsset Blog.